5. SINIF, 6. SINIF, 7. SINIF, 8. SINIF, ETKİNLİK

Hep Aynı Son: Collatz Sanısının Gizemi

Collatz Sanısı, matematik dünyasının çözülememiş en basit sorularından biridir. 1937’de Lothar Collatz tarafından ortaya atılan bu hipotez, “Her pozitif tam sayı sonunda 1’e ulaşır mı?” sorusunu sorar.

  • Sayı çiftse ikiye böl.
  • Sayı tekse 3 ile çarp ve 1 ekle.

Bu adımlarla her sayının 1’e ulaşıp ulaşmadığı hâlâ ispatlanamamıştır.

Basit Kurallar, Karmaşık Hareketler

Collatz Sanısı’nın cazibesi, basit kurallarının kaotik görünümler yaratmasında yatar. Collatz Graph sitesi, sayıların oluşturduğu diziyi görsel olarak incelemenizi sağlar. Sayıların döngüleri ve karmaşıklığı bu araçla kolayca anlaşılabilir.

Çözümsüzlük ve Derinlik

Sanı, basitliğine rağmen çözülememiş olmasıyla matematikçilerin ilgisini çeker. Milyonlarca bilgisayar denemesiyle her sayının 1’e ulaştığı gözlemlense de, bu genel bir ispat değildir.

Denemeye Var mısınız?

Collatz Sanısı, sayılarla eğlenceli bir yolculuğa davet eder. Hesap makinesi veya bilgisayar kullanarak bu gizemi keşfetmeye başlayabilirsiniz. Basit kurallarla derin bir matematiksel keşif sizi bekliyor.

Collatz sayılarının adımını ve grafiği için tıklayınız.

Yazar hakkında

Yazar, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden 2007 yılında mezun olduktan sonra 2011-2012 eğitim öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisansını tamamlamıştır. WEB TEKNOLOJİLERİNİN EV ÖDEVİ UYGULAMALARINDA KULLANIMININ ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLMESİ: 7. SINIF MATEMATİK DERSİ ÖRNEĞİ adlı yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Fen ve Matematik Eğitimi Anabilim Dalında Doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir