ETKİNLİK

Aritmetiğin Temel Teoremi: Kodlama Yaklaşımı

Etkinliğin Amacı

Bu etkinlikte, asal sayılar ve doğal sayılar arasındaki ilişkiyi keşfederek asal sayıların doğal sayılar içerisindeki önemini vurgulamayı amaçlıyoruz. Özellikle, bileşik sayı ve asal sayı kavramları arasındaki ilişkiden yola çıkarak Aritmetiğin Temel Teoremi’ni (ATT) anlamlandırmak hedeflenmiştir.

Aritmetiğin Temel Teoremi, her doğal sayının asal çarpanlarına ayrılabileceğini ve bu çarpanların tekil olduğunu belirtir. Bu etkinlikte, ATT’nin farklı sonuçlarını tartışacağız ve bir sayının asal çarpanları ile bölen sayısı arasındaki ilişkiyi kurmaya yönelik çalışmalar yapacağız.

Aritmetiğin Temel Teoremi Nedir?

Aritmetiğin Temel Teoremi, pozitif tam sayıların asal çarpanlarına ayrılabileceğini ve bu ayrışmanın tekil olduğunu belirtir. Yani her sayı, asal çarpanlarına ayrıldığında, bu çarpanlar ve çarpanların üsleri sabittir. Örneğin, 60 sayısını ele alalım:

Bu asal çarpanlar ve üsleri, 60’ın tek bir asal çarpanlara ayrışımını gösterir.

Python ile Asal Çarpanları Hesaplama

Bu bölümde, bir sayının asal çarpanlarını bulmak ve bu çarpanlar arasındaki ilişkiyi incelemek için Python kullanacağız. İşte basit bir Python kodu ile bir sayının asal çarpanlarını hesaplamamak için tıklayınız.

Yazar hakkında

Yazar, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden 2007 yılında mezun olduktan sonra 2011-2012 eğitim öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisansını tamamlamıştır. WEB TEKNOLOJİLERİNİN EV ÖDEVİ UYGULAMALARINDA KULLANIMININ ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLMESİ: 7. SINIF MATEMATİK DERSİ ÖRNEĞİ adlı yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Fen ve Matematik Eğitimi Anabilim Dalında Doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir